Γιατί να μάθω latte art?

Τα στατιστικά λένε ότι ο περισσότερος καφές που πίνεται παγκοσμίως είναι με την συνοδεία του γάλακτος και το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του τσαγιού. Φυσικά και το ξέρετε οι περισσότεροι πως ο συνδυασμός αυτός δεν είναι καλός για διάφορους λόγους και στην περίπτωση του τσαγιού και στην περίπτωση του καφέ. Παρόλα αυτά το γάλα που βάζουμε στον καφέ το χρειαζόμαστε για την γεύση, για να γίνει πιο ελκυστικό το ρόφημα μας και να αρέσει φυσικά σε αυτούς που τους αρέσει το γάλα, γιατί αν δούμε και τις τελευταίες έρευνες για τον καφέ που πίνουν οι Έλληνες, θα παρατηρήσουμε ότι πίνουμε κατά 65% καφέ χωρίς γάλα. Αλλά ας ξαναπάμε στην αρχή. Γιατί να κάνουμε latte art?IMG_20141009_162648_0 Ο τρόπος του Latte art είναι αυτός που μας έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια την γεύση του cappuccino και έχει κάνει φανατικούς σε καταστήματα που πουλάνε καφέ με εκπαιδευμένους Baristi και πραγματικά καλή γεύση καφέ. Ο καλός καφές μπορεί να αναδειχθεί και μέσα από το γάλα και να δημιουργήσει ένα κοινό που να διαδώσει αυτό που γεύεται και να αυξήσουμε τις πωλήσεις σε ένα κατάστημα. Γιατί αν δεν κάνω λάθος, όλα εκεί καταλήγουν!IMG_20141009_160859_0 Πάρα πολλά μαγαζιά κάνουν Ίδη Latte art αλλά μόνο λίγοι δίνουν στον πελάτη αυτό που θέλει και αυτό είναι μια πλούσια κρέμα.  Πολλοί για να μπορέσουν να βγάλουν κάποιο περίπλοκο σχέδιο  διογκώνουν το γάλα κατά 40-50% και δίνουν λίγη κρέμα στον πελάτη με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν δημιουργήσει λάθος εντύπωση για το latte art. Λένε ότι “δεν παρήγγειλα latte” που φυσικά είναι λάθος έκφραση γιατί το latte σερβίρεται σε διαφορετικό ποτήρι ή φλιτζάνι, αλλά επειδή η αίσθηση του γάλακτος είναι περισσότερη επικρατεί αυτή η άποψη.IMG_20141009_161504_0 Στον τρόπο του latte art, αυτό που διδάσκουμε είναι η κρέμα να διογκώνεται κατά 100% δηλαδή να διπλασιάζουμε τον όγκο του γάλακτος και να γίνεται με τέτοιο τρόπο που το γάλα μας να είναι πιο “ελαστικό” έτσι ώστε να μπορεί να γράψει πάνω στον καφέ. Ακόμη προσπαθούμε να γινόμαστε πιο γρήγοροι κάνοντας πρώτα τον καφέ και μετά το γάλα, ρίχνοντας κατευθείαν το γάλα μέσα στον καφέ χωρίς να περιμένουμε να “ξεκουραστεί” λίγο . Ακόμη μαθαίνουμε να βάζουμε όσο γάλα χρειαζόμαστε για να κάνουμε και πιο σωστή διαχείριση των υλικών μας και στο τέλος μαθαίνουμε να κάνουμε και σχέδια έτσι ώστε να ομορφύνουμε την παρουσία του cappuccino ή του latte που σερβίρουμε. Ο τρόπος είναι που πρέπει να αλλάξει για να έχουμε ένα πιο νόστιμο πρώτα αποτέλεσμα και μετά ένα πιο όμορφο. Όλα καταλήγουν στο φλιτζάνι και με αυτό τον γνώμονα θα πρέπει να εργαζόμαστε.P1110313_small Ναι, έχουμε τέσσερις ουσιαστικούς  λόγους για να κάνουμε latte art αλλά είναι ανάγκη να αλλάξουμε όλοι τις συνήθειες μας για να μπορούμε να το πετύχουμε. Χρειαζόμαστε πολύ προπόνηση για να το πετυχαίνουμε πάντα και σε όλα τα ροφήματα, με νόστιμα αποτελέσματα βέβαια και όχι κατά τύχη αν μας βγει. Μάθετε τον τρόπο στο www.thebaristaway.gr/latte-art/